I en ny bekendtgørelse, der træder i kraft d.1 november 2015 stiller finanstilsynet krav om at boligkøbere fremadrettet som hovedregel selv skal betale en udbetaling på 5 %, hvilket betyder, at hvis man køber en bolig til 1.500.000 kr. skal man selv betale de 75.000 kr.

Hvorfor er denne ændring lavet?

Finanstilsynet har valgt at indføre dette krav for at boligejernes økonomi er mere robust i tilfælde af udsving i boligpriserne, hvis de må sælge boligen pga. enten jobskifte, sygdom skilsmisse eller andet. Derudover sikrer dette krav også at boligkøberne bliver tvunget til at prioritere at få sparet penge op inden de køber hus, hvilket kan være en rigtig god øvelse for mange samt mulighed for at mindske risikoen for at komme til at købe for dyrt.

Kravet gennemføres med en ændring i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder.

Boligkøberne må bruge en kassekredit til at betale de 5%

Hvordan boligkøberne vælger at finansiere disse 5 % skal bankerne og realkreditinstitutterne ikke blande sig I. Hvis kunderne har en kassekredit til rådighed, må de gerne bruge denne til formålet.

Det fastlås i bekendtgørelsen at Bankerne dog ikke må tilbyde at oprette en ny kassekredit til kunderne til, at betale de 5 % i udbetaling fra. Det betyder, at det skal være en der er stillet til rådighed tidligere.

Bankerne vil få et påbud samt risikere en bøde fra finanstilsynet, hvis de ikke retter sig efter de nye regler om udbetaling.

Kravet om udbetalingen kan fraviges

Ændringen i den nye bekendtgørelse om at boligkøbere skal betale 5 % i udbetaling kan fraviges. Der kan gives en dispensation for kravet, hvis man vurdere, at boligkøberne har en meget god økonomi og de ikke har haft mulighed for at spare op.

Et eksempel kan være, studerende, der har udsigt til at høj løn efter studiet. Forudsætningen for at dette vil blive accepteret er, at der foreligger et højt rådighedsbeløb ved en beregning på et fastforrentet kreditforeningslån med afdrag.

Derudover er der en forudsætning om, at boligkøbere der får dispensation for at betale 5 % i udbetaling, skal have nedbragt deres gæld til 95 % indenfor 2-3 år, hvilket vil sige, at der skal høj afvikling på de første år.

Konsekvens ved det nye krav om udbetaling

Der er bred enighed om, at en konsekvens af kravet om udbetalingen kan være, at boligkøbere bliver nødt til at vælge en bolig væk fra de mest attraktive områder, da en bolig nemt koster 3 millioner i disse områder Og dermed kræver en udbetaling på 150.000 kr., hvilket kan være mange penge at spare op. Derfor vil det være smart at begynde opsparing til udbetalingen i god tid, så man ikke lige pludselig står i en situation, hvor drømmehuset er fundet, men udbetalingen ikke kan stilles.