Realkreditlånets muligheder

Realkreditlånet er den gængse låneform, når du skal have finansieret din bolig og variationsmulighederne er mange. Nogle af de forhold du bør overveje, når du vil indhente tilbud på et realkreditlån er blandt andet, om det skal være et

  • Fast forrentet realkreditlån
  • Et realkreditlån med variabel rente
  • Løbetiden for lånet
  • Dine realistiske muligheder for afdrag af gælden
  • Rentesatser ved de forskellige løsninger
  • Afdragsfrihed eller ej?

Der kunne tilføjes en lang række forhold til listen, alt efter dit temperament, din økonomiske situation m.v. Det der er vigtigt for dig, er at finde det lån, der passer bedst til dig, og du bør derfor overveje hvilke forhold, der er vigtige for dig.

Finansieringsomfanget af et realkreditlån

Det er muligt at finansiere op til 80% af din bolig med et realkreditlån. De resterende 20% kan finansieres enten ved at du selv har pengene i banken, eller eksempelvis ved en optagelse af boliglån.

Realkreditlån med afdragsfrihed

Det afdragsfrie realkreditlån har haft en enorm succes lige siden introduktionen for nogle år siden. Afdragsfriheden betyder, at du i en periode, som du fastlægger med din rådgiver, ikke betaler afdrag på dit realkreditlån, men kun renterne, og herved har du flere penge til rådighed.

Mange har været skeptiske overfor afdragsfrihed, da et realkreditlån selvfølgelig skal afbetales på et eller andet tidspunkt. Det kan derfor være farligt at lave et afdragsfrit realkreditlån, hvis du glemmer at spare op, afdrage på andre lån eller på anden vis sikrer dig, at du har penge til at betale dit realkreditlån med, når perioden udløber.

Realkreditlån med afdragsfrihed kan dog være en særdeles god løsning, hvis du forvalter dit øgede rådighedsbeløb fornuftigt. Har du eksempelvis højt forrentede forbrugslån eller en anden form for dyr gæld, kan det være, at du i sidste ende sparer penge, ved at vælge et afdragsfrit realkreditlån og så istedet afdrage de dyre lån, så de kommer væk.

Realkreditlån er langsigtede lån

Realkreditlån er, som nævnt indledningsvist, den billigste finansieringsform af din bolig, hvis dit lån strækker sig over mange år. Du opnår med andre ord lavere rentesatser, end hvis du eksempelvis oprettede et banklån, men til gengæld binder du dig også mere, og for længere perioder ad gangen. Ofte løber et realkreditlån over 20 eller 30 år, hvor et banklån til sammenligning ofte løber indtil du har afdraget gælden – altså med andre ord, uden en fast periode.

Det er muligt at omlægge dit realkreditlån, såfremt du får behov for det, vil indfri din friværdi eller af andre årsager vil omlægge lånet, men det kan ofte være dyrt at gøre, så tag dette med i overvejelserne, når du taler med din bankrådgiver allerede ved etablering af dit realkreditlån.