Del 8: Den langsigtede plan

Ottende afsnit handler om overskuddet på budgettet, hvad det skal bruges til og hvad man kan gøre i praksis for at øge det yderligere.

Vi er nu nået til den del, hvor du skal det sidste stykke til grøn zone, eller videre hvis du allerede er der. Vi skal finde ud af hvad du gør med din økonomi når din panik opsparing er på plads og du har et overskud på dit budget. Har du ikke en panik opsparing eller overskud på dit budget, vil vi anbefale at bruge din tid på det først.

De fleste danskere har en økonomi der ligner den her:

gennemsnitøkonomi

Indtægten kommer fra et job, herefter bliver de faste månedlig udgifter trukket fra, og resten bliver brugt til forbrug. Skal man bruge en ny computer eller ny smartphone, så bliver der ofte taget et lån, i stedet for at spare op, da det er hurtigt og let tilgængeligt. Det kan meget let give en ond cirkel, som vi også nævnte i afsnit 4 om lån, da hvert lån giver færre penge til forbrug, hvilket let kan friste til flere lån/køb på afbetaling. Kort sagt, så er det ikke noget for dig, da du har et mål du skal nå med dine penge.

Tid til drømmene

Nu er det på tide, at finde de drømme frem, som du skrev ned i første afsnit, fordi nu skal du vælge hvilke du har tænkt dig at gå efter først. Den bedste måde at prioritere dem på, er at stille sig selv spørgsmålet: Er der nogen af de her drømme som gør de andre lettere at opnå? Hvis det er tilfældet, så er det en god måde at sortere på og er der ikke lige noget, så giver det altid mening at nedbringe gæld først. Her skal man dog huske, at det er helt okay at belønne sig selv fra tid til anden, så længe det er for penge du har.

Har du en drøm, som kræver at du sparer mere end 100.000 kr. sammen, så kommer din økonomi hurtigt til at se anderledes ud:

økonomiplus

Nu er lån skiftet ud med aktiver, som i det her tilfælde, er de penge som du sparer op. Da penge du har til at stå i banken giver et afkast, så er der en pil fra aktiver og til indtægt. Ligesom der var en ond cirkel ved lån, så kan det faktisk lade sig gøre, at komme ind i en god cirkel her og de mest velhavende mennesker i verden, er dem som har været gode til det spil.

Hvordan får mine penge til at blive til flere?

Den letteste løsning, er at sætte pengene ind i banken, der er ikke nogen risiko (så længe det er under 750.000) og du ved med 100% sikkerhed, hvad det er du får. Eneste hage er at renten for tiden (2015) er meget lav, så man skal være sikker på at opsparingen er placeret et sted der giver højere rente end inflationen for at det giver mening. Siden du sparer pengene op langsomt og månedsvis, så skal du være opmærksom på, at kontoen skal understøtte, at du løbende sætter penge ind på den. Husk også at se på, hvor lang tid du binder dine penge, og overvej hvor godt det passer sammen med, hvor hurtigt du kan spare op til din drøm

Vil du gerne have mere ud af dine penge end hvad banken kan give så skal pengene investeres på den ene eller anden måde. Investering er et kompliceret emne, som ikke er uden risiko, og går du til din bank, uden at forberede dig, så får du ikke den optimale løsning. Vi ser nærmere på investering i del 9 af denne artikel serie.