Kapitalpension stadig attraktiv efter skatteforlig

Kapitalpension er og forbliver en attraktiv opsparing, også når de nye skatteregler træder i kraft pr. 1. januar 2009. Det konkluderer vestjysk BANKs ekspert på området, Investeringsdirektør Jens Larsen.

– Der er en række medier, der på det seneste har skrevet, at kapitalpensionen får dødsstødet, når det nye skatteforlig træder i kraft. Men det er en forkert information, idet en stor del af befolkningen stadig vil kunne få en attraktiv opsparing via en kapitalpension, siger Jens Larsen.

Attraktiv opsparing via en kapitalpension

I det efterfølgende kan du læse mere om, hvem der efter 1. januar 2009 stadig kan opnå en attraktiv opsparing via en kapitalpension.
I dag er der ca. 1 mio. mellemskatteydere i dag. Når grænsen for mellemskat hæves op til kr. 365.000 i 2009, forsvinder ca. halvdelen af mellemskatteyderne. For den del, der er tilbage, er kapitalpensionen stadig attraktiv på samme måde som i dag.

Men hvad med alle de andre? Der vil være ca. 3½ mio. danskere, som alene betaler bundskat. Kan kapitalpension ikke betale sig for dem?
Jo, kapitalpensionen kan stadig være en god idé for mange, selv om fradraget alene gives i bundskatten. Medierne har beskrevet, at det ikke længere er fordelagtigt at indskyde på kapitalpension, når fradragsværdien for indbetalingen er nede på 38% og afgiften ved udbetaling er 40%.

For det første er bundskattesatsen i gennemsnit ca. 39% og ikke 38%. Det er således “kun” en enkelt procent, man har imod sig, når man som bundskatteyder indbetaler til kapitalpensionen.

Kapitalpension eller alternativ?

Vi har opstillet et lille regnestykke, der viser, om kapitalpension er en god idé i forhold til alternativet, der hedder almindelig opsparing.

Regnestykket er opstillet under følgende forudsætninger:

  • Indskud på kapitalpension: kr. 10.000
  • Fradragsværdi: 39%
  • Alternativ indbetaling på fri konti: kr. 6.100
  • Kunden har negativ kapitalindkomst, og renten på frie midler beskattes derfor med 33,5%.

Eksempel:
Hvis der indsættes kr. 10.000 på kapitalpension i 10 år til en rente på 3,5% før pensionsafkastskat, vokser kapitalen til kr. 114.507. Når der er betalt 40% afgift, er der kr. 68.704 tilbage til forbrug.

Indsættes der i stedet kr. 6.100 på en fri konto, hvor renten er 3,5% før skat, vil kunden efter 10 år kunne råde over kr. 67.802, hvis han har haft negativ kapitalindkomst i perioden, og renterne dermed er blevet beskattet med 33,5%.

Kunden har således tjent kr. 902 netto ved at anvende kapitalpensionen frem for den frie opsparing. Tallet er fremhævet i nedenstående tabel.

Ud fra forudsætningerne kan vi opstille følgende tabel, der viser, hvor meget mere der er udbetalt ved brug af kapitalpension ved varierende tidshorisont og rentesats. Parentes om tallene betyder, at fri opsparing er bedre end kapitalpension.

Hvis renten er 4% eller mere, er kapitalpension bedre end fri opsparing, når tidshorisonten er 6 år eller mere. Hvis tidshorisonten er 10 år, er kapitalpension altid bedre end fri opsparing.

Årsagen til, at kapitalpensionen stadig er attraktiv, når tidshorisonten er lang, er, at der kun betales 15% i skat af afkastet fra kapitalpensionen, hvorimod afkastet af fri opsparing beskattes med 33,5%. Har kunden positiv kapitalindkomst, bliver kapitalpensionen attraktiv også på kortere tidshorisonter.

For det andet er der, ud over den rent talmæssige side af sagen, de behov, kunden har. Ønsker kunden en del af sin pension udbetalt som en sum, er kapitalpensionen den eneste mulighed. Endelig skal man ved sammenligning med ratepension huske, at kapitalpensionsudbetalinger ikke påvirker de sociale ydelser (folkepension og boligydelse). Ratepensionsudbetalinger påvirker derimod socialsystemet. Vi vil således også fremadrettet tilbyde kapitalpensionsordninger i vestjyskBANK.

Læs mere om pensionsopsparing.

Artikel skrevet af:
vestjyskBANK