Aftaleindskud giver højere indlånsrenter

Aftaleindskud, aftaleindlån, aftalekonto – kært barn har mange navne. Fællesnævneren for disse navne er at du med et aftaleindskud kan få en forholdsvis høj indlånsrente, hvis du binder din opsparing i en periode du fastsætter med banken. Specielt i disse tider har bankerne et stort behov for tilførsel af likviditet – indlån – og det er i den situation, at et aftaleindskud kan være en god mulighed for dig, der har en opsparing af en vis størrelse.

Aftaleindskud er for alle med opsparing

Traditionelt har aftaleindskud været forbeholdt parter med en større opsparing. Det kunne være såvel private, organisationer, virksomheder m.v. Det centrale var størrelsen på indlånet og bindingsperioden på det aftaleindskud der skulle foretages. I dag hvor mange banker mangler indlån til at finansiere deres udlån med, er det imidlertid muligt for mange flere private at deltage. Hvor aftaleindskud ofte har startet omkring kr. 300.000 og op efter, er der idag flere pengeinstitutter, der tilbyder aftaleindskud eller højrentekonti ved væsentlig lavere beløb – flere steder helt ned til 50.000,-. Når du har lavet et aftaleindskud hos en bank, så ligger renten fast i hele perioden og du ved således nøjagtig hvad du tjener i form af renteindtægter.

Aftaleindskud eller højrentekonto?

Forskellen på et aftaleindskud og en højrentekonto, som mange banker annoncerer med, er at et aftaleindskud bindes i den periode der aftales imellem dig og banken. Typisk kan der ikke hæves eller indsættes penge i denne periode. Det kan der til gengæld på en højrentekonto, som groft sagt kan beskrives som en almindelig konto men med ekstra gode renter. Typisk er rentesatsen afhængig af størrelsen på indlånet på kontoen og der kan af og til være mulighed for at lave transaktioner et vist antal gange – med eller uden gebyr. Undersøg altid dette inden du indgår en aftale. Typisk vil den rente du får være højere på et aftaleindskud end på en højrentekonto.

Bedre renter end tidligere

IndlånsBørsen her på Conomia.dk kan vi se hvor meget rentesatserne der tilbydes på aftaleindskud svinger fra dag til dag. Det er blot ganske få år siden at almindelige konti lød på 0,25% i rente på mange almindelige konto og dermed var mange tvunget til at investere i aktier eller obligationer, hvis de ønskede en reel forrentning af deres opsparing.

Vi har set renter på over 7% ved indgåelse af aftaleindskud på en million kroner i et år. Det er med andre ord kr. 70.000,- i renteindtægter på blot et år. Selv ved lavere beløb er renterne på aftaleindskud fornuftige set i forhold til for få år siden og har du en likvid opsparing af en eller anden størrelse, så kan et aftaleindskud være en reel konkurrent til investering i aktier og obligationer.