BudgetsDu kender det sikkert godt. Lige efter nytårets store fest beslutter du dig for, at i år er året, hvor der skal ske nogle positive forandringer. Du skal have styr på din økonomi og lave et budgetskema med en god plan for dine penge. Du skal være fit og på løbetur to gange om ugen.

Men som tiden så småt skrider frem og ugerne går, så opdager du ikke, at de mange gode intentioner er afløst af det samme som sidste år. Hvorfor er det så svært at gøre op med fortiden, hvorfor er det så svært at følge planen i dit budgetskema?

Det er fordi du ligesom alle andre mennesker er et vanedyr. Forskere estimerer, at mindst halvdelen af alle vores handlinger og beslutninger i løbet af en dag foretages uden, at vi tænker over det. Vores vaner er med til at gøre det hele meget nemmere. Når du fx har lært at køre bil, så tænker du ikke over, at du skifter gear eller blinker med lyset.

Men tænk lige tilbage på første gang, du blev sendt ud i trafikken med kørelæreren. Da var det en helt anden snak. Alle beslutninger og handlinger blev gennemtænkt og overvejet nøje. Måske var der lidt sved på panden og lidt højere stressniveau end ellers. Naturligvis. Du var uden for din komfort-zone. Uden vaner.  Så vaner er både med til at få hverdagen til at glide, men også med til at gøre forandringer sværere.

Dine pengevaner kan koste dig dyrt.

Måske er du typen som nyder at gå på kaffebar og få en kop god kaffe. Det skader ikke at bruge 30 kr. på en god kop kaffe ind imellem. Det vælter ikke budgettet. Men hvad hvis det bliver en vane? Hvis du tre gange i ugen køber kaffe på den måde, så bliver det til næsten 5000 kr. om året alene på kaffe. Eller som Emil Thorup fra DR proklamerede i radioen:

“Da jeg fandt ud af, at jeg brugte over 1000 kr. i måneden på cafe-latte, så var det pludselig ikke så vigtigt mere at komme svingende ind på kontoret med en latte i hånden. Nu kunne jeg sagtens drikke DR’s filter-kaffe igen” (udsendelse DR MAMA)

Tænk blot på, hvor mange steder dine vaner spiller dig et puds på den måde. I supermarkedet? På strøget? Når du lige køber en billig hapser i 7-Eleven? Det er princippet om de mange bække små, som virkelig har en effekt på din økonomi. Du kan sikkert nemt finde mange tusinde kroner af besparelse alene ved at kigge på dig selv og dine vaner – og så bevidst gøre op med dem. Hvilke vaner giver dig så meget igen – fx det sociale ved kaffen på kaffebaren – at dem vil du bare ikke undvære? Og hvilke betyder egentlig ikke så meget for dig?

Nye vaner skal kiles ind i de gamle vaners mønstre

Hvis du gerne vil af med en vane, så skal du finde frem til, hvad der var trigger for din gamle vane. For eksempel duften af kaffe om morgenen eller udsigten til at sidde med avisen på kaffebaren og kigge på mennesker. Find en anden måde at belønne dig selv for den trigger. Så i stedet for at fjerne hele vanen og dens trigger i hjernen, så omprogrammerer du den til noget andet. Det kunne være at du valgte at drikke en kop kaffe i ro og mag hjemme sammen med din bedre halvdel, inden dagen gik i gang. Nydelsen ved frisk kaffeduft i huset og det sociale ved at spendere fem minutter sammen uden stress. Det kunne blive den nye belønning.

Accepter dine pengevaner

Det kan være svært at se i øjnene, at man skulle være styret af basale vaner, når det kommer til penge. Men det er vi altså! Ligsom vores vaner styrer vores færden og bevægelser i livet, så styrer de også vores adfærd omkring penge. Tro ikke, at du sådan lige kan omprogrammere alle de vaner, som du ønsker at gøre op med. Tag dem én ad gangen og sæt dig et overordnet mål med livet, som du kan pejle efter, eksempelvis kan “jeg vil have råd til at tage til udlandet hver sommer” være nok til at hjælpe dig med at undgå det høje forbrug på kaffe.

Brug værktøjer til at gøre det nemmere for dig. Bankerne har simple forbrugsoverblik, som kan give dig en indikation af, hvordan du bruger pengene. Der er også værktøjer som Spiir.dk, hvor du på tværs af banker får et gratis og automatisk budgetskema, som selv holder sig opdateret og giver dig besked om din adfærd.