Dit budget er den økonomiske plan for dit liv. Det er her du træffer valg, som påvirker dit liv. Ønsker du røde bøffer i hverdagen, eller vil du hellere spare op til en skiferie? Skal du have den nyeste Mac-computer, eller vil du hellere kunne gå på cafe og biffen med vennerne? Dit privatbudget er din plan for, hvordan du vil bruge dine penge. Ifølge en rapport fra Danske Bank så har 60% af alle danskere ikke et budget. Hvorfor mon? Jeg tror, at mange ikke orker at bruge tiden på at indsamle information, opdatere excel-ark og gemme kvitteringer, så man kan holde øje med forbruget.
Det behøver ikke være svært. Faktisk kan det ske stort set automatisk. Jeg gennemgår her, hvordan du nemt kan få styr på din økonomiske plan, så du kan tage styringen med dit liv. Der er 3 ting du skal gøre: 1. Skab dit eget økonomiske spejl, så du ved hvordan din økonomi ser ud, 2. Lav et privatbudget, som er din plan for, hvordan du vil leve dit liv fremover og 3. følg op på din plan jævnligt.
Dit økonomiske spejl
Et godt budget starter med, at du nøje kender til detaljerne i din egen økonomi. Det lyder måske mærkeligt, men det gør de fleste faktisk ikke. Hvorfor? Fordi det er svært at få det overblik. Det kræver, at du ved, hvad hver tjent krone bliver brugt til. Der er både regninger og det mere løse forbrug. Regninger kan du se i netbanken ved at lede alle betalingsaftaler igennem. Forbrug kræver, at du gennemgår og summerer hver post i forbrugskategorier. Flere banker har i dag mulighed for at give dig et forbrugsoverblik, så du slipper for det møjsommelige arbejde. Du kan også nemt anvende Spiir.dk – som giver dig et forbrugsoverblik på tværs af banker og automatisk holde det ved lige, så du altid kan se, hvordan dit forbrugsmønster er.
Dit eget budgetskema
På nettet findes der mange budgetskemaer og budgetark i excel, som kan hentes ned og få dig hurtigt igang med at lægge et budget. Alle de ark løser det nemme arbejde for dig, nemlig at få bygget de formler op, som gør du kan se, hvad dine gennemsnitlige indtægter, udgifter og rådighedsbeløb er. Men hvad med alle tallene, alt det som skal plottes ind i arket? Du kan vælge at gøre det selv med afsæt i detaljerne i dit forbrugsoverblik. Det er vigtigt, at du husker at tage stilling til om du ønsker at fortsætte med at forbruge på den måde du har gjort det hidtil, eller om du ønsker at gøre op med din levevis og opnå noget nyt.
Hvis du ikke ønsker at plotte alt ind selv, så kan Spiir’s budgetskema hjælpe dig på vej. Det bliver udfyldt automatisk ud fra dit forbrugsoverblik, så skal du bare kontrollere tallene og rette til, hvis du ønsker at spare eller har nye mål.
Hold dit budget ajour – så går det aldrig helt galt.
De fleste budgetter ender med at ligge og samle støv i skuffen. Hvorfor? Fordi du skal igennem samme besvær med at finde tal frem hver gang du vil ajourføre budgettet. Nu er det bare de realiserede tal, der driller. Den bedste løsning er at opdatere budgettet efter hver måneds afslutning, så kan du nemt se, hvor du gik over eller under i dit budget. Det kræver bare en del arbejde, og derfor får mange det ikke gjort. Spiirs budgetskema ajourføres automatisk og fortæller dig hvor du er afveget fra din plan. Det gør det meget nemt for dig at forholde dig til din egen plan og justere når du går over eller under.