Vær på vagt:
Banker og realkreditinstitutter har strammet meget op for långivningen til kunder i den 3. alder.

Eksempel
Jeg har et eksempel på et ægtepar, som optog et lån på kr. 1.500.000 (DanskePrioritet) imens de stadig var på arbejdsmarkedet. Det var afdragsfrit i 10 år og lånet skulle genforhandles efter 10 år.
Den tid oprandt fornylig. Der kunne de ikke få forlænget lånet i yderligere 10 år, men i stedet tilbød banken dem et realkredit lån på 60% af kreditforeningens vurdering, hvilket betød, at de måtte afdrage kontant kr. 300.000 ekstraordinært på det oprindelige lån, da de KUN kunne låne kr. 1.200.000 i realkredit, fordi de i dag er folkepensionister.

Kreditvurdering
Dette følte de var meget aldersdiskrimerende, men der er ingen forbud mod dette indenfor realkredit og bank. Finanstilsynet er kommet med skærpelser til branchen efter 2008. Der skal laves en grundig økonomisk kreditvurdering af låntagers økonomi, hvilket kan medføre indskrænkninger i långivningen. Det er ikke udelukkende husets værdi, der er grundlaget for en belåning, men også debitorernes økonomi og postnummer. Desværre er der opstået et nyt begreb, der hedder UDKANTSDANMARK, hvor der er skærpelser på belåningsgraden af boliger.

Planlæg den 3. alder i god tid
Overvej i god tid om du skal blive boende i dit hus/ejendom eller du skal sælge. Det tager fra få dage til flere år at sælge sin bolig, blandt andet afhængig af boligtype, beliggenhed, boligens stand og efterspørgsel.
Mange har tidligere haft den formodning, at friværdien i deres bolig var deres pensionsopsparing, men mange er de senere år desværre blevet skuffede. Da priserne for det første ikke altid holder i det marked, hvor man ønsker at sælge, og måske er boligen heller ikke attraktiv for køberne.

TRE GODE TIP

1.Undgå at gøre dig sårbar
2.Overvej i god tid, hvad du vil med din bolig
3.Give dig selv flere livliner