Der er penge at spare, hvis du kan vente med noget af din indkomst til 2010, når skattereformen træder i kraft. Et godt alternativ er i stedet at øge indbetalingen til pension i 2009.

Marginalskatten sættes 7,5 % ned

Når skattereformen træder i kraft fra 1. januar 2010 betyder det at marginalskatten for topskatteydere sættes 7,5 % ned. Der er derfor stor forskel på, hvordan de penge du tjener i december 2009 og de penge du tjener i januar 2010 beskattes. Så har du mulighed for at vente med indkomsten er der penge at spare.

Nu vil det jo nok for de fleste være svært at få en arbejdsgiver med på, at man ikke skal have løn i december, men til gengæld dobbelt løn i januar, men er muligheden der, kan der altså spares i skat.

For de der ikke lige kan ændre, hvornår de får løn eller på anden måde tilrettelægge egen indkomst er der dog også muligheder. Man kan øge sine indbetalinger til pension i 2009, for så til gengæld at reducere dem tilsvarende i 2010.

Har du en frivillig pensionsordning?

Hører du til dem, der i forvejen indbetaler til en frivillig pensionsordning, kan du med fordel bede arbejdsgiveren indbetale mere på denne i resten af 2009 og spare i skat. Til gengæld kan du så reducere indbetalingerne tilsvarende i en del af 2010 og få dem udbetalt – bare til en lavere skat. Dermed har du sparet i skat og din pension er ikke blevet mindre.

Besparelsen er størst, hvis indkomsten er over kr. 347.200, der er grænsen for både mellemskat og topskat i 2009. Her er forskellen på marginalskatten før og efter reformen nemlig på 7,5 %, mens forskellen for indkomster under denne grænse kun vil være på 1,5 %.

Har du ingen frivillig pensionsordning?

Har du ikke en ordning, hvor du frivilligt indbetaler til pension, kan du bare skynde dig at oprette en – også selv om du er over 60 år. Med skattereformen kommer nemlig nye regler der betyder, at også personer over 60 år kan oprette nye ratepensionsordninger. Og den del af skattereformen er allerede trådt i kraft.