Del 2: Styr på økonomien

Andet afsnit omhandler hvor du starter, og giver dig et hurtigst overblik du kan bruge til at få en ide om hvor godt din økonomi kører lige nu.

Før du kan gøre noget, så skal du bruge et billede af hvordan det står til lige nu. For at kunne gøre det, så er der tre ting du skal have styr på:

  1. Hvad ejer du af værdi?
  2. Hvad skylder du?
  3. Hvad tjener du og hvad er dine faste udgifter?

Hvad ejer du af værdi

Den første kan være svær at lave, da du skal have lavet en liste over alle de ting af værdi du ejer. Med værdi så menes der alt som kan sælges for over 7.000 kr. og hvad du har stående i banken. For langt de fleste, så begrænser det sig til hus, bil og hvad der står i banken, husk at være hudløs ærlig her. Et eksempel kunne være:

Hus:                    1.500.000 kr.
Bil:                            50.000 kr.
Bank:                          5.000 kr.

Hvad skylder du

Herefter skal du have lavet en liste over alt hvad der skyldes væk. I modsætningen til hvad du har af værdi, så har du brug for, at have styr på det hele. Der er ikke noget fælles register hvor du kan se hvad du skylder, men det meste kan findes ved at se på www.skat.dk og i din netbank (evt. www.mininfo.dk for RKI). Denne liste skal bruges til at holde styr på, hvor langt du er kommet med at tilbagebetale din gæld. Husk at få din rente på, så kan listen også bruges til at vurdere om det kan betale sig at omlægge et lån. Et eksempel kunne være:

Hus:                    700.000 – 4%
Hus:                      60.000 – 8%
Bil:                        20.000 – 9%
Bank:                   10.000 – 13%
Studielån:            60.000 – 1%

Teknisk insolvent?

Hvis vi så trækker summen af de to poster fra hinanden, så giver det et meget godt overblik over din økonomi. Skylder du mere væk end du har, er du ”teknisk insolvent”, mens hvis dine værdier overstiger hvad du skylder væk har du en likviditet der kan arbejdes med. I forhold til likviditet giver det mening at se på hvor pengene er, og i hvilken form. Det kan godt ske ens hus har en større værdi end der skyldes i den, men den kan være svær at trække på, hvis man mangler penge nu, og ikke kan/vil sælge huset.

Hvad tjener du?

Næste del er at få et overblik over, om der er over- eller underskud hver måned. Den letteste måde er helt simpelt at gå ind på din netbank og kig på beløbet i starten og slutningen af sidste måned. Er beløbet større sidst på måneden, så har vi en god start, er det negativt er det et problem. Her skal du huske på, at det kan være, at du har betalt nogle årlige udgifter i den måned, så det giver mening at kigge på, hvorfor beløbet er negativt.

I næste afsnit går vi lidt mere i dybden med hvad du kan bruge det indledende overblik til, at se hvor presset din økonomi er.