SP – hæves eller ej?

Vær opmærksom på skatten, når SP-opsparingen hæves, især hvis din opsparing er større end kr. 16.000.

Regeringen har i forbindelse med Forårspakke 2.0 fremsat et lovforslag, så SP-opsparingen kan udtales før tid, oven i købet med særlige skattesatser. Loven er ganske vist ikke vedtaget endnu, men det skal den nok blive tids nok til, at ATP allerede til juni kan sende besked til personer med SP-opsparing, at nu kan den hæves og SP-opsparingens størrelse. Det er så op til den enkelte, om man tager imod tilbudet.

Der er et par ting, man skal tage med i sine overvejelser, om hvorvidt SP-pengene skal hæves eller ej…

SP – Det hele nu eller vent?

For det første er det et “enten-eller”. Hele opsparingen skal hæves eller ingenting.

Pensionister med topskat kan spare i skat nu

Pensionister med topskat vil spare skat ved at hæve SP nu. For det andet er der nemlig spørgsmålet om skatten nu også er så favorabel, som det ofte siges: Der skal betales 35 % af de første kr. 15.000 og 50 % af resten. Hvis man kan overskue, at man som pensionist skal betale topskat, er der en skattemæssig fordel at hæve SP-pengene nu. Hvis de udbetales som normal pensionsudbetaling, skal de beskattes som indkomst og dermed på topskatteniveau. Fremover – fra 2010 – bliver topskatteniveauet godt 52 % eksklusiv arbejdsmarkedsbidrag. Fra 2011 vil grænsen for topskat være på kr. 424.600.

Pensionister risikerer at betale mere i skat

Pensionister, der ikke skal betale topskat, risikerer at betale mere i skat

Skal man ikke betale topskat som pensionist, er det størrelsen af SP-opsparingen, der afgør om skatten af SP er billigere nu eller senere. Det skyldes, at der skal betales 50 % af SP over kr. 15.000, mens hvis SP udbetales som oprindeligt tænkt, da SP udbetalingen så skal beskattes som indkomst. For personer der ikke betaler topskat, men bundskat, vil skatten “kun” være ca. 36 % når skattereformen er trådt i kraft, hvilket den gør fra 2010.

Marginalskatten for bundskatteniveauet er kun 36 %, idet der ikke skal betales arbejdsmarkedsbidrag af SP-pengene – og andre pensioner. Regner man lidt på det, betyder det, at er ens SP-opsparing større end godt kr. 16.000, så skal der betales mere skat samlet set ved at hæve pengene nu, end ved at få den senere.

En fugl i hånden…

Selvom SP-opsparingen er større end godt kr. 16.000 kan der være gode grunde til at hæve den alligevel. Det afhænger blandt andet af, hvad den skal bruges til. Det kan være, at der skal betales af på gæld, så renteudgifterne reduceres, eller at SP-opsparingen placeres i en anden pensionsopsparing. Hvis man betaler topskat, vil det give et fradrag på 59 pct. Med en udbetalt SP på eksempelvis kr. 20.000, betyder det man kan indbetale kr. 48.780 på en pensionsordning uden at ens rådighedsbeløb ændres, fordi skatten reduceres med kr. 28.780.