Når efterlønnen skal suppleres

Mange har lyst til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og bruge efterlønsordningen, men synes måske samtidig at størrelsen på efterlønnen ikke helt kan dække behovet for indkomst. Efterlønnen er imidlertid dog ret fleksibel og kan suppleres på forskel vis.

Pension og efterløn

Det er vigtigt at kigge på din pension og på hvordan den virker sammen med efterløn. Det er ikke lige meget, hvordan du vælger dine pensionsordninger, hvis du har tænkt dig at bruge dem i sammenhæng med efterløn. Det kan være en god ide at sikre sig, at man til en vis grad kan bruge egne pensioner til at supplere efterlønnen.

Læs her, hvornår det umiddelbart bedst kan betale sig for dig at gå på efterløn.

Opfyld 2-års-regel

Hvis man vil have mulighed for at supplere sin efterløn med egne pensioner er det først og fremmest vigtigt, at man indstiller sig på, at man først kan benytte efterløn, når 2-års-reglen er opfyldt. Altså at der er gået 2 år fra man fik sit efterlønsbevis og at man har arbejdet 3.120 timer. Går man på efterløn inden 2-års-reglen er opfyldt bliver alle ordninger modregnet – og i hele perioden.
Når reglen er opfyldt kan man gå på efterløn uden modregning og til den høje sats, pt. kr. 188.500 pr. år. Men måske synes man at det kan være svært at klare sig for efterlønnen alene – eller man synes at man gerne vil have fornøjelse af sine opsparede pensionsmidler, mens man er “ung senior”.

Pension uden modregning

Man kan få udbetalt pension ved siden af efterlønnen – hvis man har den rette ordning. Det er faktisk relativt enkelt: man kan få udbetalt sin kapitalpension uden modregning, uanset om det er en kapitalpension man selv har tegnet privat eller om den indgår i den pension man har som led i sin ansættelse.

Derimod kan man ikke få udbetalt sin ratepension eller livrente uden modregning, hvis de stammer fra ordninger man har som led i sin ansættelse. Hvis man vil have sin ratepension eller livrente udbetalt kræver det, at det er ordninger man selv har betalt til privat. Så kan de udbetales uden modregning og supplere efterlønnen.

Skal efterlønnen suppleres, så få en privat ordning

Det kan derfor være en god ide at lave en privat pensionsordning, der kan supplere efterlønnen. Hvad enten man helst vil vælge kapitalpension, ratepension eller livrenter.

Supplere efterlønnen med arbejde

Alternativt kan man supplere sin efterløn med arbejde – det er faktisk tilladt og på favorable vilkår.

Mange tror fejlagtigt, at er man først på efterløn, kan det ikke betale sig at arbejde ved siden af, men det kan faktisk være en god ide. Ganske vist bliver der trukket i efterlønnen, men det sker efter “time til time” princippet. Altså arbejder man i en uge 20 timer vil man kun få efterløn for 17 timer (37 – 20). For at man føler det betaler sig, skal der altså en timeløn til, der er noget højere end “efterløns-timelønnen”. Efterlønnen er kr. 3.625 pr. uge, hvilket svarer til en efterlønstimeløn på kr. 97,97.

Arbejde, efterløn og skattefri bonus

Arbejde ved siden af efterløn tæller med til skattefri bonus. Hvad man skal huske at indregne er, at hver time, der arbejdes ved siden af efterlønnen, tæller med til at få en skattefri bonus, når efterlønsperioden er overstået. Hver gang man har arbejdet 481 timer, har man optjent en skattefri bonus på kr. 11.310. Det svarer til at der kan lægges ca. kr. 23 oven i timelønnen efter skat.