Når du vil købe hus, er det naturligvis vigtigt at forholde sig til, hvordan privatøkonomien kommer til at se ud efter købet. Det er sjældent svært at finde drømmehuset, men det kan være sværere at vurdere om der reelt er plads i økonomien til at købe i det – og til fortsat at have et liv, med tilstrækkelig luft i økonomien.

Tag banken med på råd

Din bankrådgiver har typisk bedre mulighed for at vurdere hvad du har råd til at købe for. Det bankrådgiveren kigger på, er dels den umiddelbare økonomi i at købe huset, om i har råd til afdragene, omkostninger til istandsættelse, forskellige finansieringsmuligheder m.v. Et forhold, der også gør sig gældende, når han vurderer din købekraft i forbindelse med køb af hus, er dit forbrugsmønster, da det siger meget om dig – set med bankrådgiverens øjne. Det betyder at mange personer, der umiddelbart har en fornuftig privatøkonomi, godt kan få afslag på køb af hus, mens andre med lavere indkomst godt kan få lov til at købe. Overvej derfor altid dit privatforbrug løbende.

Boligkøberbevis

Er du på udkig efter nyt hus, så få eventuelt din bank til at udarbejde et boligkøberbevis. Et boligkøberbevis er, når din bankrådgiver har beregnet hvad du har råd til at købe hus for. Med andre ord, så er et boligkøberbevis et udtryk for din bankrådgivers vurdering af din købekraft, din evne til at betale afdrag m.v. samlet i et. Få eventuelt rådgiveren til at forklare, hvorfor han er kommet frem til de aktuelle tal og overvej eventuelt at forhøre dig i andre banker ved samme lejlighed.

Når du har fundet huset

Tag salgsopstillingen på huset med ind i banken og lad dem kigge på det. Bed bankrådgiveren gennemgå økonomien med dig, så du får et godt billede af hvordan din økonomi ser ud efter huskøbet. Det tilbud der står på salgsopstillingen, er altid skal ses som et tilbud, der står til forhandling og som du ofte måske kan få bedre i din bank.

Du skal kunne stole på din bankrådgiver. Føler du dig ikke komfortabel med din bankrådgiver, så er det altid et godt tidspunkt at skifte bank på, når du er ved at købe hus. Selvom du ikke selv er bankmand eller økonom, så prøv alligevel selv at beregne hvad du mener du har råd til at købe hus for. Det kan være at der dukker andre tal op eller spørgsmål til bankrådgiveren. Bankrådgiveren er et menneske som dig selv, og kan lave fejl, som du i værste fald kan komme til at hænge på.

Finansieringsmuligheder ved køb af hus

Der findes idag en lang række finansieringsmuligheder, når du vil købe hus. De mest normale finansieringer er kombinationen af et realkreditlån og et boliglån, med mindre du selv har til udbetalingen på dit nye hus – eksempelvis fra friværdi i dit nuværende hus. Det betyder imidlertid ikke at det nødvendigvis er den rette løsning for dig. Læs eventuelt vore andre artikler omkring finansiering i forbindelse med dit huskøb: