Dét skal du være opmærksom på, når du køber andelsbolig

At købe en andelsbolig er IKKE, som at købe en ejerbolig selvom lighederne efterhånden er blevet mange. Derfor er der særlig god grund til, at du skal sikre dig det rette grundlag at træffe din beslutning på.

Oplysninger om andelsboligen

Det jeg vil råde dig til at fremskaffe er følgende:

  • Andelsboligforeningens vedtægter
    Her kan du læse de regler, der gælder for foreningen. Du kan for eksempel se, om du må leje hele eller dele af din andelsbolig ud. Det er også her, du kan se, hvordan man tager beslutninger i foreningen, hvornår og hvordan der holdes generalforsamling og så videre.
  • Det er også i vedtægterne, at du kan se hvordan der hæftes for foreningens forpligtelser. I langt de fleste foreninger hæfter du med din andels værdi. Men der er undtagelser, hvor der hæftes for mere og det er jo ret så væsentligt at vide.
  • Seneste årsregnskab og nyeste budget
    Ved at kigge i regnskabet kan du få et overblik over hvordan foreningen er finansieret og dermed også se om der er en friværdi i foreningens ejendom.

  • Du skal også være opmærksom på hvilke lån foreningen har i den fælles ejendom, da du betaler til disse lån via boligafgiften, som du skal betale. Derfor skal du tage stilling til hvordan du har det med variabel og afdragsfrihed, hvis foreningens lån er med det, da det har indflydelse på boligafgiften i sidste ende.
  • I regnskabet kan du også se, om der er sparet penge op til vedligeholdelse af den fælles ejendom. Hvis ikke der er det, så skal du vurdere, om du er villig til at betale din del af eventuelle vedligeholdelsesarbejder udover prisen på andelsbeviset, hvis der nu f.eks. skal skiftes tag eller vinduer til næste år.
  • Budgettet og det seneste regnskab giver dig desuden en god fornemmelse af om det er en forening, som har “styr på tingene” og om der er tænkt fremad og sparet op til vedligehold og uforudsete ting.
  • Referat fra seneste generalforsamling (også gerne tidligere)
    Ved at læse referaterne fra generalforsamlingerne i foreningen kan du danne dig et ret godt billede af, hvordan stemningen er i foreningen, da man på generalforsamlingen drøfter alle de ting, som vedrører foreningen og dens medlemmer. Det kan både være banale ting, som hvem der parkere på de andres pladser, men også om der er større vedligeholdelsesarbejder, som skal laves eller om der er problemer med skadedyr osv.

  • Det er også kun på en generalforsamling, at der kan ændres i foreningens vedtægter.
  • Det er også hvert år på generalforsamlingen, at der tages stilling til, hvilken værdiansættelsesmetode man anvender på foreningens ejendom.
  • En opstilling som viser hvordan prisen på andelsbeviset findes
    Da det ikke er de almindelige markedskræfter, der alene bestemmer den pris, om sælger må tage for sit andelsbevis, så er det vigtigt, at du får udleveret en oversigt, som viser, hvordan sælger og foreningen er kommet frem til den pris, som forlanges.

  • I denne opstilling kan du se, at den samlede købesum består af prisen for andelen plus eventuelle forbedringer og særligt tilpasset løsøre og hvor meget du kommer til at betale for disse ting hver især.
  • Kort sagt skal du her kunne se “hvad du får for dine penge”.

Nu har du indhentet de oplysninger om andelsboligforeningen, som du skal bruge for at kunne beslutte om netop denne andelsbolig er et sted for dig at bo.

Læg budget før du køber andelsbolig

Næste skridt er, at du laver et budget med alle dine faste udgifter, som det ser ud i dag (hvis du ikke allerede har et) og skifter dine nuværende udgifter til bolig ud med de nye ? HUSK, at det ikke er nok bare at købe et andelsbevis, du skal også betale boligafgift til andelsboligforeningen hver måned.

Hvis du ikke selv har sparet sammen til andelsbeviset, så skal du også huske ydelsen til lånet, som du skal have i banken.

Du har sikkert selv en meget god idé om, hvor meget du gerne vil have til dig selv, når du har betalt dine faste udgifter. Det har banken som regel også og deres forventninger til dette beløb er ikke altid sat så højt. Derfor er det vigtigt, at du selv er realistisk, når du kigger på budgettet og snakker med banken om det, da det nemt bliver surt, hvis du får købt for dyrt og ikke har råd de ting, som du plejer at kunne eller gerne vil.

Prisen på andelsboligen

Den sidste ting jeg vil bede dig overveje, når du kigger på andelsbolig er, om du synes, at prisen er rimelig? De fleste andelsboliger udbydes til den maksimalpris, som andelsboligloven tillader sælger at tage. Men det er jo ikke ens betydende med at dette er den pris, som du bør give, da en høj pris på andelsbeviset kombineret med en høj boligafgift til foreningen kan betyde, at det er bedre for dig at kigge efter alternativer.

Inden du skriver under på købsaftale eller andet, så er det blevet tid til at kontakte en bankmand med forstand på andelsboliger, som kan hjælpe dig med formaliteterne i forbindelse med selve handlen.

Artikel skrevet af:
Skjern Bank