Tal samme sprog som din bank

I kølvandet på den finansielle krise, oplever mange at deres forhold til banken bliver mere anstrengt end det har været tidligere. Mange oplever måske for første gang i deres liv at den flinke bankrådgiver siger nej, og der dermed skal til at findes andre løsninger på eventuelle pengeproblemer eller en låneansøgning til at finansiere drømmehuset. Nogen overvejer endog at skifte bank, og på den måde få mere lydhørhed for deres ønsker. Problemet er at det ikke altid hjælper.

Banker bliver ligesom alle andre virksomheder drevet for at give et overskud, og vurderer banken ikke at det er god forretning at låne en kunde flere penge, bliver det et nej. Dette kan have alvorlige konsekvenser hvis man for en periode sider stramt i det, eller drømmehuset pludseligt ikke er realistisk fordi banken ikke vil låne en penge.

Sådan griber du banken an

Men hvad kan man selv gøre? Her er det vigtigt at prøve at sætte sig i bankens sted. Hvad ønsker de og hvordan kan man sørge for at de bliver mere lydhøre? Bankrådgivere og banker generelt ånder tal og budgetter dag og nat. Argumenter som “Jamen det er ikke fair” eller “Jamen jeg kan sagtens leve for mit rådighedsbeløb” bider ikke rigtig mere (selvom det i nogen grad har gjort det tidligere). Man er nødt til at præsentere tingene på en måde som de forstår og kan forholde sig til. Det betyder tal og nemt overskuelige budgetter.

Et godt hjemmearbejde gør en forskel

Hidtil har mange været vant til at bankrådgiveren hjalp en med dette. Han eller hun kunne liste de faste udgifter man lige umiddelbart kunne komme på, og derefter få et rådighedsbeløb som de så vurderede var acceptabelt eller ej. Muligheden for at søge hjælp i banken eksisterer selvfølgeligt stadigvæk, men erfaringen viser, at medbringer man selv et detaljeret, overskueligt og realistisk budget (en økonomisk plan), er bankerne mere lydhøre for ens ønsker. Man taler pludseligt samme sprog, og banken får fornemmelsen af at der er styr på økonomien og bliver dermed trygge og mere villige til at låne en penge.

Et realistisk billede af din privatøkonomi

Samtidig vil et budget og en plan for ens økonomi kunne give en selv et mere realistisk billede af den konkrete situation. Det kan være det viser sig at det faktisk ikke giver mening at hæve kassekreditten eller låne 2 millioner til et nyt hus. Man tager altså selv ansvaret, og nøjes ikke med at krydse fingre og håbe at bankrådgiveren nikker bekræftende, for derefter at leve i uvished i forhold til hvordan det egentligt hænger sammen.

Sidst men ikke mindst bør man sikre sig en uvildig vurdering af hvordan man bedst skruer økonomien sammen og at rådgivningen kun tjener ens egne interesser.

En god økonomisk plan

Har man selv ekspertisen og mulighed for at udforme et budget og en økonomisk plan fremad, er det ideelt. Nogen oplever dog en hvis usikkerhed i forhold til budgetlægning og hvordan privatøkonomien skrues bedst sammen. Her er en af mulighederne at søge rådgivning hos en uvildig privatøkonomisk rådgiver. Det koster penge, og man skal nøje overveje om gevinsten står mål med udgiften, men har man mistet overblikket over udgifterne, eller står overfor en større økonomisk beslutning, kan det ofte give mening at søge råd. Dette gælder både økonomisk, og i forhold til den ro, der ligger i at vide at rådgivningen kun har til mål at tjene ens bedste.

Lige meget om man selv gør det eller søger uvildig rådgivning, er kravet det samme – hvis man vil have bankens ja, må man gøre sig forståelig for dem. Og oftest er det banken der bestemmer hvad sprog der tales…