Nedsparing

Kan man spise sine mursten? – Ja, man skal bare finde den rigtige opskrift… Nedsparing kan meget vel være måden.

Mange er opdraget til, at ejendommen skal være betalt ud, når vi går på pension. Det er også fint, men spørgsmålet er, om man herefter skal starte med at bruge af sine opsparede midler, eller man hellere skal tage et lån i huset?

Det har altid været klogt at spare op til sin alderdom, og budskabet er ikke blevet mindre aktuelt med tiden. Danskerne lever længere og har større behov end i tidligere tider. Men for mange pensionister gælder næsten det modsatte budskab: Brug pengene, mens du kan!

Formue bliver til arv

Mange mennesker har en drøm om at leve et meget aktivt liv som pensionister, men ofte går det en lidt anden vej. Faktum er, at mange ikke når at bruge deres opsparing, men efterlader sig ganske store beløb. Det er næsten tragisk, når ældre lever spartansk og dør velstående, måske i form af en ubelånt bolig.

Det kan være fornuftigt at spare op til de efterladte, men hver generation bliver i snit næsten dobbelt så rige som den forrige, så det er vanskeligt at se et reelt behov for at kunne give sine måske 50-60 årige børn en stor arv.

Så hellere i levende live, hvor man i 2008 må give 56.800 kr. til børn og 19.800 kr. til svigerbørn uden at betale afgift. På den måde kan et ægtepar ved at tænke sig om i tide, undgå beskatning af i alt 150.000 kr. om året pr. barn.

Nedsparing med omtanke

Førhen hed det sig, at man ikke kunne spise sine mursten. Nok kunne man være rig på papiret, men det var pengene i tegnebogen, banken – eller måske under madrassen – der talte. Men flere og flere har fået øjnene op for, at boligen kan indgå som en aktiv del af ens formue.

Man bør så at sige “planlægge sit udbetalingsforløb”, og her er det ofte en god idé at tage boligen med i overvejelserne, inden man begynder at bruge af sine pensionsordninger. Men der er mange regler, man skal tage højde for, f.eks. også omkring modregning i efterløn og folkepension, så vi opfordrer til, at man tager et møde med en af vores rådgivere i god tid, inden pensionisttilværelsen banker på døren.

Artikel skrevet af:
DIBA