Husker du at forhandle om renterne i din bank?

Når man sidder i forhandlingssituationen er det ofte fordi man er ved at låne penge til en eller anden drømmeinvestering, og man har ikke den store lyst til at gamble med det ja man lige har fået. Derfor er der mange bankkunder der ikke stiller sig kritisk til de renter og gebyrer de bliver præsenteret for.

Men der kan spares rigtig mange penge ved at forhandle priserne, nogle rådgivere forventer endda at du vil forhandle renten, og har derfor sat den tilbudte pris efter det, derfor SKAL der altid spørges ind til den pris du får tilbudt.

Forbered dig inden mødet

For at du kan forhandle ordentligt kræver det forberedelse, du skal have dine argumenter klar inden mødet.

Undersøg markedet

Inden du går i din bank bør du undersøge markedet for hvad en realistisk pris er, her kan du bruge pengepriser.dk til at se hvor priserne nogenlunde ligger på diverse lån og opsparingskonti.

Evaluer dig selv som kunde

Rente og gebyrer i en bank afhænger meget af hvor stor en risiko de tager ved at låne dig penge, samt hvor meget de vil komme til at tjene på dig som en samlet kunde. Derfor bør du kigge på hvor meget du har samlet i din bank af indlån og udlån, hvordan hænger dine aktiver sammen med dine lån? har du aktiver der svarer til dine lån ser det godt ud. Har du indlån som eksempelvis pension og investeringsdepoter som banken kan tjene på, ser det også godt ud.

Fokuser på de rigtige renter

Det kan være tiltalende at forhandle lønkontoen når du i reklamerne kan se en rente på 2,5% hos andre banker, og du selv kun får sølle 0,25%. Men tænk over hvor meget du har til at stå på diverse konti, inden du forhandler om renter. Har du i gennemsnit 20.000 til at stå på din lønkonto, kan du få 450 kr. ud af en forhøjelse på 2,25%, men hvis du kan få sænket din rente, med 0,5% på dit billån på 200.000 kr., så kan du spare 1000 kr.

Husk gebyrerne

Der kan være mange gebyrer i en bank, derfor er det vigtigt at have dem med i sine overvejelser, især ved nyoprettelse af produkter i banken kan du ofte spare ligeså meget på gebyrerne, som du kan spare på renterne.

Har du lavet et godt forarbejde og du får skåret 1% point af de tilbudte rentesatser på udlån, og eksempelvis har billån og huslån for sammenlagt 600.000 kr. kan det give dig ca. 500 kr. om måneden i besparelse.

Få hjælp og inspiration

Du står ikke alene i din forberedelse, der findes flere måder at søge hjælp og inspiration. Sammenlign priserne på diverse hjemmesider – eksempelvis har Finansrådet og forbrugerrådet lavet pengepriser.dk hvor du kan sammenligne listepriserne hos bankerne.

Indhent tilbud fra andre banker – det er altid tilladt at opsøge en anden bank for at høre hvad de kan tilbyde, de fleste af os undersøger også flere bilhandlere inden vi køber en bil.

Indhent uvildig rådgivning – få et sæt uafhængige øjne til at kigge på din økonomi, det kan koste penge, men ofte tjener denne udgift sig hurtigt hjem i besparede renter og gebyrer, og det giver dig samtidig en tryghed, i at du ved din økonomi er fornuftigt sat sammen.